Nie je hanba padnúť, ale ostať ležať...

O alkoholičkách(alebo muži vs. ženy)

11.02.2011 21:36

Svoj príspevok na tému ženský alkoholizmus začnem konštatovaním: je to fakt. Pijú ženy aj muži. Ženy sa stávajú závislé podobne ako muži, majú problémy v priznávaní problému podobne ako muži, liečia sa podobne ako muži, abstinujú a recidivujú podobne ako muži, a predsa sú rozdiely v ženskej a mužskej závislosti od alkoholu. Alkoholová závislosť u žien prestala (alebo len prestáva?) byť tabu. Rozpráva a píše sa o nej viac ako kedysi. Iste nie je potrebné robiť zo závislosti žien nejakú pikantériu, ale nemali by sme ju ani podceňovať. Prečo vlastne? My, ktorí liečime závislé ženy, ale aj ony samy, sa musíme vyrovnávať s ich odsudzovaním. Stereotypy a negatívne postoje pretrvávajúce v nás samotných, ako aj v spoločnosti vedú k stigmatizácii závislých žien. Môžeme byť v tejto otázke citlivejší?

„Opitá žena je horšia ako opitý muž.“
„Ženy pijú, lebo chcú byť emancipované, chcú sa vyrovnať mužom.“
„Žena sa má starať o domácnosť, nie sedieť v krčme.“
„Dobrá matka nepije.“

To sú len niektoré z výrokov, ktoré vyjadrujú odmietavé postoje. Premieta sa v nich nevedomosť a neprimerané zjednodušenie problému. Predsudky spoločnosti sú prirodzené. Pokúsme sa však na ne pozrieť bližšie a nasledujúcimi informáciami sa nám ich možno podarí zmierniť. Možno tak budeme k závislým ženám chápavejší a samotné ženy budú ľahšie spracovávať svoj problém s alkoholom.

Mužský vs. ženský princíp pitia?
Spoločnosť sa často stavia odlišne k pitiu žien a k pitiu mužov. Pravdepodobne to má korene aj v dlhodobom vývoji ľudstva a jeho kultúry. Už v gréckej mytológii je bohom vína muž – Dionýzos, syn Dia, najmladší z pätnástich olympských bohov. Bol oslavovaný, uctievaný raz do roka vínnymi slávnosťami. Naopak, so ženami a užívaním omamných látok sa v minulosti spája prenasledovanie: hlavne hon na čarodejnice typický pre stredovek. Tie si vtierali do kože masti, ktoré vyvolávali duševnú poruchu s halucinatórnym prežívaním účasti na sabate.
Tu môžeme vidieť akýsi mužský a ženský princíp pitia alkoholu: kým u mužov je takto symbolizovaná bujarosť, veselosť a zábava, u žien akoby odkaz na históriu pripomínal únikové tendencie, odklon od reality a zvláštne postavenie, nepochopenie.
Psychoaktívne účinky alkoholu zvýrazňujú tie formy správania, ktoré sú (okrem iných, pozitívnejších) obyčajne považované za atribúty mužnosti: guráž, expanzivitu, nadradenosť, sociálnu necitlivosť, tvrdosť, agresivitu, hrubosť a mnohé ďalšie. Psychologické zmeny, ktoré alkohol spôsobuje, sú do istej miery konzistentnejšie s mentalitou muža. Alkohol ako sociokultúrny archetyp bol vždy svojím spôsobom nápojom mužnosti. Podľa toho by sa dalo súdiť, že alkohol pôsobí proti ženskosti. Tak, ako býva alkohol v službách maskulinizácie pijana, u pijanky je alkohol nástrojom defeminizácie, lebo potiera jemnosť, citovosť a materskosť.


Príčiny pitia žien
Častejšie nadužívanie alkoholu u žien ako u mužov nadväzuje na záťažové životné udalosti a ich nezvládnutie. Častejšie v pozadí ich závislosti nachádzame úzkostné alebo depresívne problémy. Hovoríme o tzv. psychogénnej etiológii ženského alkoholizmu oproti sociogénnej (sociálne podmienenej) u mužov.
Samotné alkoholičky najčastejšie uvádzajú ako príčinu svojho pitia: partnerské problémy, psychické problémy, hlavne úzkosti, depresie, stratu blízkych, starosti s výchovou detí, pocit osamelosti, nízke sebavedomie a pocit menejcennosti, sexuálne problémy, existenčné problémy.
Faktom je, že ženský organizmus reaguje na prísun alkoholu citlivejšie ako mužský, závislosť vzniká rýchlejšie, rovnaké množstvo alkoholu spôsobuje vážnejšie problémy. Je to spôsobené nižšou telesnou hmotnosťou, nižším obsahom vody v organizme ženy, nižšími hladinami enzýmov zodpovedných za metabolizmus alkoholu. Preto aj prechod od spoločenského pitia žien k závislosti môže byť v zlomových obdobiach života rýchlejší. Alkohol môže veľmi rýchlo vyplniť medzeru v spôsoboch zvládania záťaže, pomáha zvyšovať niektoré funkcie, a tak nastane stereotyp v jeho užívaní.

OHROZENÉ SKUPINY ŽIEN

Ženy, ktoré začali piť v mladom veku – pijú v partii s ľahkovážnym prístupom k životu, experimentujú, snažia sa držať krok s mužskými partnermi. Alkohol je stmeľujúcim prvkom, mladým ženám, podobne ako iným mladým závislým, chýbajú pracovné návyky, majú oslabený pocit zodpovednosti, sú finančne nesebestačné.
Ženy, ktoré pijú v spoločnosti, kde ide o časté, nedisciplinované spoločenské pitie, bohémsky spôsob života, extravertovanosť spojená s vysokou toleranciou alkoholu, pitie súvisiace s prácou (nadväzovanie kontraktov, mužské kolektívy, alkohol na pracovisku).
Ženy po odchode dospelých detí z domu – ide o tzv. syndróm prázdneho hniezda, keď nastáva vákuum, bez iného spôsobu sebarealizácie, uplatnenia svojich citov a práce.
Manželky podnikateľov, spoločensky významných mužov - zaneprázdnenosť partnera spôsobuje u ženy záťaž,
pocity samoty, menejcennosti a/alebo je prenesením zodpovednosti za výchovu detí, vedenie domácnosti a zároveň reprezentáciu manžela, bez naplnenia vlastných potrieb.
Ženy v domácnosti, nezamestnané ženy, ženy na materskej dovolenke – všetky môže spájať osamelosť, pocit nedocenenia, ostávajú bez pozornosti vo svojich potrebách, frustrované v dosahovaní iných cieľov, ako je rodina.
Ženy, ktoré prežili životnú stratu, napr. rozvod, neveru, smrť partnera, dieťaťa, a dlhodobo sa s ňou nevedia vyrovnať.
Ženy alkoholikov prijmú manželov pijanský životný štýl v duchu hesla: „keď môže on, môžem aj ja“. Závislosti partnerky môžeme vnímať aj ako príznak spoluzávislosti (spoluzávislosť je súbor psychických problémov vyplývajúcich zo spolužitia so závislým členom rodiny), keď alkohol pôvodne pomáhal pri zmierňovaní problémov, bol úľavou v beznádeji, neschopnosti pomôcť.
Ženy, ktoré prežili v detstve týranie, sexuálne zneužívanie – závislosť je dôsledkom neošetrenia traumatickej udalosti, narušenia pocitu istoty k blízkemu človeku a prenesenie do dospelosti.
Ženy žijúce v násilnom vzťahu alkohol pomáha zvládať násilie zo strany partnera, následné pocity bezmocnosti, nenachádzanie riešenia. Žiaľ, obeť dáva ešte viac zámienok násilníkovi tým, že sa závislosť stáva jedným z ospravedlnení násilia.


SUMARIZÁCIA RODOVO PODMIENENÝCH ROZDIELOV PRI ZÁVISLOSTI OD ALKOHOLU

-Odmietanie a izolácia žien závislých od alkoholu zo strany spoločnosti sú v porovnaní so závislými mužmi vyššie. To často spôsobuje dlhšie nepriznávanie vlastnej závislosti a odkladanie liečby.
-Negatívne dôsledky užívania alkoholu na telesnom zdraví sa u žien manifestujú výraznejšie ako u mužov. U závislých žien sa rýchlejšie objavujú srdcovo-cievne ochorenia, ochorenia pečene, cukrovka, poškodenia periférnych nervov, zápalové procesy, poruchy menštruačného cyklu, rôzne alergie, kožné choroby. Potvrdená je súvislosť medzi nadmerným pitím žien a rakovinou prsníka a vaječníkov. Mnohé z týchto problémov sú dôvodom k zdravotníckej starostlivosti, ale pri liečbe somatických problémov často ostáva problém s alkoholom skrytý.
-U žien závislých od alkoholu sa častejšie vyskytujú psychické choroby. Výskyt depresií, psychóz, porúch príjmu potravy a počet samovrážd závislých žien je vyšší ako u mužov. Psychické problémy žien častejšie predchádzajú závislosti.
-U žien sa rýchlejšie prejavujú poškodenia mozgu.
-Ženy častejšie pijú tajne a osamotené ako muži (tzv. „skriňové pitie“).
-Častejšie ako u mužov sa u žien ako stimulujúci faktor pri abúze podieľajú traumatické udalosti a záťažové situácie, keď sa alkohol stáva samomedikáciou na ich zmiernenie.
-Fyzické, psychické alebo sexuálne násilie je u žien častejším rizikom závislosti aj spúšťačom recidívy.
-V rodinách žien závislých od alkoholu je vyšší výskyt alkoholovej závislosti aj u rodinných príslušníkov.
-Závislé ženy sú viac úzkostné a menej agresívne ako muži.
-Závislé ženy nedokážu aktívne relaxovať oveľa častejšie ako muži.
-U žien je častejšia kombinácia alkoholu a liekov.
-Rozvoj abúzu alkoholu začína u mužov počas základnej vojenskej služby, u žien vstupom do manželstva. Muži celkovo začínajú piť skôr ako ženy.
-Závislé ženy strácajú rodinné zázemie častejšie ako závislí muži, sú častejšie opúšťané partnerom po vstupe do liečby.
-Praktickí lekári zriedkavejšie odhalia problémy s alkoholom u žien ako u mužov.
-Starostlivosť o deti je pre ženy častejšie zábranou vstupu do liečby ako pre mužov.
-Závislí muži prichádzajú kvôli alkoholu o prácu častejšie ako ženy.
-Špecifikom závislosti u žien je pitie počas tehotenstva, ktoré môže viesť k mnohým závažným vývinovým poruchám plodu, resp. dieťaťa.
-Rozdiely počas liečby: na začiatku liečby spolupracuje podstatne menej žien ako mužov, ale v priebehu liečby prijme nutnosť abstinencie viac žien ako mužov. Doliečovanie žien je stabilnejšie, viac ich dlhodobejšie abstinuje.


Použitá literatúra:
Bútora, M.:Mne sa to nemôže stať. Sociologické kapitoly z alkoholizmu. Osveta, Martin 1989, 340 s.; Heller, J., Pecinovská, O. a kol.: Závislost známá, neznámá. Grada, Praha 1996, 168 s.; Holbeck, J., A., Segal, J.:Alcoholic Women and the Treatment Gap - Increasing Physician Awareness. Medscape Ob/Gyn & Women`s Health. 2005, 10 (1). https://www.medscape.com/viewarticle/501830

Autor: Mgr. Martina Mikitová,
Odborný liečebný ústav psychiatrický, Predná Hora
Zdroj : Čistý deň

 

Kontakt

A-Klub Hron Brezno

aklubhronbrezno@gmail.com

Predseda klubu: :Božena Szántóová
tel.: 0911 481 415
e- mail:bozena.szantoova@gmail.com

Kontakty na členov klubu:
Jozef Belko 0918335833
Jaroslav Švantner O915983819
jozef.belko09@gmail.com
jaro.capitol@gmail.com

Vyhľadávanie

 

Nájdete nás na adrese:

Nám. M. R. Štefánika 2, BREZNO

KAŽDÝ 1. A 3. utorok v mesiaci o 15.00 hod

 

V našom živote sú iba dva dni, v ktorých nemôžeme nič urobiť...

Ten prvý je VČERA a druhý ZAJTRA

To iba DNES môžeme žiť.....

DNES môžeme milovať, snívať, pracovať, usmievať sa a radovať.

 

 

 

 

Smutný, ale reálny príbeh o alkohole      (pozri video)
 

 

 

Dotazník závislosti

Pre zistenie odpovede klikni:

TU!

_______________________

© 2011 a-klubhronbrezno

Tvorba web stránok zdarmaWebnode